Lungebetændelse og andre følgesygdomme

Hvis dine forkølelsessymptomer bliver værre, eller du får nye gener, for eksempel feber, når du burde begynde at få det bedre, skal du søge læge. Det kan tyde på, at du har fået en følgesygdom, som kan kræve lægebehandling og i nogle tilfælde indlæggelse på hospital. Hos ældre kan influenzaen sommetider komme snigende som en mild infektion, så hvis du er over 65 år eller tilhører en risikogruppe, skal du være ekstra opmærksom på dine symptomer.

Lungebetændelse

En forkølelse, som forværres efter fire til fem dage og giver feber i kombination med alvorligere symptomer i luftvejene, kan have gået over til lungebetændelse. Åndenød, smerter i brystet ved dybe vejrtrækninger og langvarig hoste med misfarvet slim er almindelige symptomer på lungebetændelse. Det kan også ske, at du får kuldegysninger, hovedpine og større træthed end normalt. Små børn kan få andre symptomer end voksne, som for eksempel hvæsende eller pibende vejrtrækning, svag, stødende hoste, manglende energi, opkastninger og mavesmerter.

Oftest er det bakterier som pneumokokker, der forårsager lungebetændelse, især hos små barn og voksne over 50 år, men det kan også være virus som RS-virus eller influenzavirus, der ligger bag. Sommetider kan en forkølelse eller influenza gå over til lungebetændelse. Det skyldes, at forkølelses- eller influenzavirussen har beskadiget slimhinden i luftvejene, så den ikke kan modstå et bakterieangreb.

Bakteriel lungebetændelse behandles normalt med antibiotika og går oftest over i løbet af en måned, men for infektioner, som er forårsaget af virus, findes der i dag ingen effektiv behandling. For visse risikogrupper, for eksempel personer med kroniske sygdomme eller midlertidigt nedsat immunforsvar, kan en lungebetændelse i værste fald blive livstruende. Hvis du tilhører en risikogruppe, kan du blive vaccineret mod pneumokokker for at mindske risikoen for at blive smittet.

Halsbetændelse

En forkølelse, som bliver værre i kombination med ondt i halsen og vanskeligheder med at synke kan betyde, at du har fået halsbetændelse. Høj feber, hovedpine og hævede og ømme lymfekirtler er andre almindelige symptomer på halsbetændelse.

Halsbetændelse er en infektion i mandlerne, som oftest er forårsaget af en streptokokbakterie, men den kan også være forårsaget af virus. Sygdommen er især almindelig blandt børn og unge og kan spredes hurtigt blandt børnegrupper i børnehaver og skoler. Halsbetændelse kan gå over af sig selv, men kan behandles med antibiotika, hvis det er bakterier, der er årsagen, og du har alvorlige gener.

Bihulebetændelse

Sommetider kan forkølelsesvirus sprede sig fra næsens slimhinde til bihulernes slimhinde, hvor de forårsager en bihulebetændelse. Det viser sig normalt ved, at du får ondt i kinderne eller panden, snot der løber bagud, dårligere lugtesans eller mærker et tryk mod tænderne i overkæben. Ofte er symptomerne værre i den ene side.

Bihulebetændelse kan lindres ved næseskylning og næsespray mod stoppet næse og forsvinder ofte af sig selv. Sværere tilfælde kan dog kræve lægebehandling. Det er som oftest voksne og større børn, der rammes af bihulebetændelse, eftersom bihulerne ikke er fuldt udviklede hos små børn.

Mellemørebetændelse

Når du er forkølet, bliver det lettere for bakterier at sætte sig fast i slimhinderne i næsen og ørerne, hvilket igen kan medføre en infektion i mellemøret. Ved mellemørebetændelse dannes der betændelse bag trommehinden, som også bliver rød og svulmer op. Sommetider bliver trykket på trommehinden så højt, at den revner, og pusset løber ud, noget som gør meget ondt.

Mellemørebetændelse er en almindelig komplikation ved forkølelse hos børn, men er relativt sjældent hos voksne. Infektionen kan give vedvarende smerter i ørerne, som ofte begynder om aftenen eller natten. Andre symptomer er feber og nedsat hørelse, eller at det føles, som om man har propper i ørerne. Ofte går generne over af sig selv efter nogle dage, men sommetider er det nødvendigt med lægebehandling. Børn og voksne, som rammes af hyppigt tilbagevendende mellemørebetændelser, kan få indopereret et lille plastrør i øret. Røret gør, at der ikke opsamles så megen væske bag trommehinden, og at trykket bliver lavere, samt at risikoen for betændelse reduceres.

Grupper med øget risiko for følgesygdomme

  • Personer over 65 år
  • Gravide
  • Overvægtige
  • Diabetikere
  • Personer med hjerte-kar-sygdomme
  • Personer med kroniske lungesygdomme som KOL eller svær astma
  • Personer med kronisk lever- eller nyresvigt
  • Personer, som har kraftigt nedsat immunforsvar af andre grunde

Den kliniske evaluering af Viruseptin® indeholder ikke data på den nye coronavirus, COVID-19