Sådan genkender du forkølelsessymptomerne

Føler du dig mere træt end normalt og generelt sløv? Så kan det være, at en forkølelse er på vej til at bryde ud. En generel følelse af sygdom i kroppen er ofte det første symptom, som viser sig ved en forkølelse, men det plejer snart at blive efterfulgt af flere tegn på infektion. Løbende næse, hoste, ondt i halsen, let feber og at man bliver stoppet i næsen, er klassiske forkølelsessymptomer.

En gang imellem sker det, at en forkølelse forveksles med influenza, eftersom begge er virusinfektioner, der giver betændelse i luftvejene og lignende symptomer, men der er en del forskelle. En af forskellene er, at forkølelsessymptomer er mildere og plejer at komme snigende, mens influenza som regel slår til hurtigt med ondt i kroppen og høj feber. Influenza varer også ved i længere tid end en almindelig forkølelse.

Almindelige symptomer ved forkølelse

 • Nysen
 • Løbende næse
 • Stoppet næse
 • Hoste/hoste med slim
 • Ondt i halsen
 • Hæshed
 • Hovedpine
 • Ondt i kroppen
 • Trykken i bihulerne
 • Let feber (hyppigst hos børn)
 • Manglende appetit

Løbende næse og stoppet næse

Når du får en forkølelse, angribes slimhinderne i de øvre luftveje, som reagerer med at øge slimproduktionen. Det plejer at give løbende næse, som er kroppens måde at skille sig af med virussen. Samtidig med at du får en løbende næse, bliver indersiden af næsen betændt og svulmer op, så du bliver stoppet i næsen. Det kan gøre det sværere at trække vejret, især om natten, når kroppens liggende stilling bevirker, at der samler sig blod i næsen.

I begyndelsen af infektionen plejer slimen at være næsten gennemsigtig og tynd som vand for derefter at blive tykkere og få en gullig eller grønlig farve. Det er helt normalt og behøver ikke betyde, at du har fået komplikationer eller en bakterieinfektion. Men hvis snuen ikke går over i løbet af 10 dage, og du desuden føler trykken eller smerter i kinder, pande, overkæbe eller rundt om øjnene, kan det ske, at forkølelsen har udviklet sig til en bihulebetændelse.

Hoste, hæshed og ondt i halsen

Hoste er kroppens måde at slippe af med slim og partikler i luftvejene for at beskytte lungerne. Ved en forkølelse er det normalt, at slimhinderne i luftvejene bliver irriterede, hvilket kan medføre en tør hoste. Efter nogle dage kan der begynde at danne sig mere slim i luftvejene, og så kan hosten gå over til en hvæsende hoste med slim. Så kan det være, at du hoster slim op, der gult eller grønligt. Også stemmebåndene kan blive irriterede og betændte ved en forkølelse, og det kan medføre hæshed.

Feber og ondt i kroppen

Feber er et tegn på, at dit immunforsvar gør sit arbejde og bekæmper virus eller bakterier, som cirkulerer rundt i kroppen. Det er altså hverken farligt eller unormalt at få feber! Feber ved forkølelse er mere almindeligt hos børn end hos voksne, men der findes undtagelser. Stigende feber mærker du ved, at du får kuldegysninger og føler dig øm i kroppen. Når feberen falder igen, kan det i stedet medføre svedeture. Kropstemperaturer over 38 grader Celsius anses normalt for feber hos voksne.

Den kliniske evaluering af Viruseptin® indeholder ikke data på den nye coronavirus, COVID-19