Hvad er forkølelse?

Når vi bliver forkølede, skyldes det næsten altid, at slimhinderne i de øvre luftveje er blevet invaderet af en forkølelsesvirus. Ofte tager immunforsvaret sig af virussen, inden vi når at mærke den, men nogle gange sætter virussen sig fast og giver da symptomer som nysen, løbende næse og træthed. Det er først og fremmest næsen, som rammes ved en forkølelse, men det er også ret almindeligt, at halsen, svælget og bihulerne påvirkes.

Voksne bliver i gennemsnit forkølede 1-2 gange om året og børn betydeligt oftere end det. Det skyldes dels, at forkølelsesvirus smitter let både gennem luften og ved direkte kontakt, og dels at der findes over 600 forkølelsesvirus, som immunforsvaret skal holde rede på. Rhinovirussen, som findes i over 100 forskellige varianter, er den mest almindelige forkølelsesvirus.

De fleste forkølelser er milde og forsvinder af sig selv i løbet af 1-2 uger. Hvis du har en forkølelse, som ikke rigtig vil gå over, kan det skyldes, at én slags virus har afløst en anden, og at du i virkeligheden har fået to forkølelser lige efter hinanden. Det er i sig selv ikke noget at være bekymret over. Men hvis du har en langvarig forkølelse i kombination med symptomer fra ørerne, halsen, luftrøret eller bihulerne, kan det tyde på, at du har fået en følgesygdom. Du bør i så fald søge læge. Det gælder også, hvis du har en langvarig forkølelse med feber, som har varet i mere end fire døgn eller som vender tilbage, efter at du har været feberfri i et stykke tid.

Inkubationstid

Inkubationstiden for forkølelse er kort, og symptomerne plejer at vise sig blot 1-2 dage efter, at du har været i kontakt med virussen. I første omgang viser symptomerne sig i næsen, men det er også almindeligt, at hals, svælg og bihuler påvirkes.

Symptomerne varierer fra person til person, men er som regel mest intensive i den første fase af forkølelsen for derefter at aftage gradvist. En mild forkølelse kan gå over i løbet af kun nogle få dage, men sommetider kan symptomerne vare ved i helt op til 2 eller 3 uger.

Hvornår smitter forkølelse?

Forkølelser er mest smitsomme i de første dage efter, at kroppen er blevet inficeret, og kan endog smitte dagen inden, symptomerne bryder ud. En af grundene til, at forkølelsesvirus spredes så let, er netop, at de smitter, inden du ved, at du er syg.

Forkølelser smitter også lettere om vinteren. Men at vi skulle blive syge af at blive afkølede, er en myte! At forkølelser er mere almindelige i vinterhalvåret, skyldes snarere, at vi tilbringer mere tid indendørs og lever tættere på hinanden, når det er koldt udenfor.

Komplikationer fra forkølelsesvirus

Infektioner i de øvre luftveje er ofte milde og plejer at gå over i løbet af en uge eller to, men både forkølelse og influenza kan sommetider medføre alvorlige følgesygdomme, som i værste fald kan blive livstruende. Bakteriel lungebetændelse er en følgesygdom, som i alvorlige tilfælde kan medføre døden, men hjerteinfarkt og hjertesvigt er også almindeligt. Personer over 65 år, kronisk syge og de, som af andre grunde har kraftigt nedsat immunforsvar, løber en større risiko end andre for at få livstruende komplikationer ved en luftvejsinfektion.

Forskellen mellem forkølelse og influenza

Forkølelse og influenza er forårsaget af helt forskellige virusgrupper, men begge kan give de samme symptomer i begyndelsen af sygdomsforløbet – træthed, snue, hoste og ondt i halsen. Forkølelser er som regel ganske milde infektioner, som ikke kræver sygefravær, mens influenza giver alvorligere symptomer, som opstår pludseligt og varer i længere tid end ved en almindelig forkølelse.

Pludselige muskelsmerter, appetitløshed, ekstrem træthed og feber på 39-40 grader er typiske influenzasymptomer. Feberen kan vare i tre til fem dage, og det er ikke usædvanligt, at man er sengeliggende i 1-2 uger ved influenza. En forkølelse kan også give feber, men så drejer det sig i de allerfleste tilfælde om relativt lave temperaturer og primært om børn.

Hvem får forkølelse og influenza?

Forkølelse er en af vores allermest almindelige infektionssygdomme, og den rammer alle, gamle som unge. Voksne bliver i gennemsnit forkølede 1-2 gange om året, mens børn kan få så mange som 6-10 forkølelser pr. år, eftersom de endnu ikke har et fuldt udviklet immunforsvar.

Desuden bryder der hver vinter influenzaepidemier ud, som rammer 5–15 procent af alle voksne og 20–30 procent af alle børn. Det betyder, at op til 3 millioner voksne og 1½ millioner børn i Skandinavien får influenza hvert år. Også forkølelser er mest almindelige i vinterhalvåret, når vi tilbringer mere tid indendørs, hvor virus lettere spredes. Børnehaver, skoler og andre miljøer, hvor mennesker færdes tæt på hinanden, er typiske smittesteder for de virus, som forårsager forkølelse og influenza.

Den kliniske evaluering af Viruseptin® indeholder ikke data på den nye coronavirus, COVID-19