Hvad er virus?

Når du bliver forkølet eller ligger syg med influenza, betyder det, at kroppen er angrebet af virus. Men hvad er virus egentlig? Virus er meget små parasitter, som findes overalt i vores omgivelser og som specialiserer sig i at invadere cellerne hos levende organismer, hvor de derefter formerer sig.

Der findes over 600 virus, som kan forårsage infektioner hos mennesker, og blandt dem er der cirka 200, som inficerer næse og svælg. Den mest almindelige årsag til forkølelse er rhinovirussen, som findes i mindst 150 varianter. Andre almindelige forkølelsesvirus er coronavirus, parainfluenzavirus, influenzavirus og RSV. Mere end halvdelen af alle børn under 1 år og de fleste af alle 2-årige har haft mindst én RSV-infektion. Influenzavirus inddeles normalt i type A, B og C, som igen inddeles i flere undergrupper. Type A og B er de typer, der forårsager epidemier hos mennesker, såkaldt sæsoninfluenza.

Virus i kroppen

Når vi får en virus ind i kroppen, reagerer vores immunforsvar ved at danne antistoffer, som binder sig til og ødelægger ”de ubudne gæster”. Men eftersom der findes så mange forskellige typer af virus, og de er dygtige til at ændre sig, er det svært for kroppen at genkende dem næste gang, du bliver inficeret. Immunforsvaret kan derfor ikke give nogen langvarig beskyttelse mod hverken forkølelse eller influenza.